Je vždy skvělé, když se spojí odborníci a talentovaní žáci. Přesně k tomu došlo v náchodském klubu s firmou FG Forrest. Náchodská pobočka webové agentury s dlouholetou tradicí a s již více než 40 oceněními za jejich rozsáhlé projekty pokračuje ve spolupráci s jedním z našich klubů a uspořádala pro jeho členy, nadšené mladé kodéry a programátory, workshop, a to na téma moderních animací na webech.

FG Forrest navštívilo náchodský klub již minulý rok a snad i pro jejich jedinečnou prezentaci z praxe o vývoji webů a webových aplikací pro významné klienty si děti samy vyžádaly další workshop. Jelikož se ale jazyky HTML a CSS členové tohoto klubu učí již druhým rokem, mohla být prezentace od pana Miroslava Alta, jednoho ze zaměstnanců agentury, již poměrně odbornější, a zaměřila se tak na animace a transformace HTML elementů, jež jsou dnes na moderních webech velmi žádané.

Pan Miroslav Alt si pro děti připravil nejen prezentaci, ale i několik ukázkových kódů, na nichž tyto moderní vlastnosti ze standardu CSS3 předváděl. Tím, že „zdrojáky“, jak se mezi webaři říká, byly nachystány ve webové aplikaci CodePen, si mohly děti přímo jednotlivé změny chování elementů samy vyzkoušet. Takovéto propojení přednášky a přímého vyzkoušení bez nutnosti zdlouhavého psaní bylo úžasné.

Na konci workshopu děti dostaly od FG Forrest kromě nově nabytých zkušeností i krásné dárky, klíčenky, propisky nebo třeba podložky pod myš. Ty největší ale čekaly na výherce soutěže, kterou si pro děti webová agentura nachystala. Spočívala hlavně v kreativitě spojené s vytvořením animace obrázku nebo jakéhokoli HTML elementu, zejména aby si děti vyzkoušely, co se naučily. Tuto soutěž teď vyhodnotil přímo pan Alt se svými kolegy. A na závěrečné schůzce byly hlavní dárky slavnostně předány.

Obrovské poděkování patří panu Miroslavu Altovi, který věnoval iniciativě CoderDojo čas při workshopech pro obě náchodské skupiny i při přípravě na ně. Děkujeme také celé webové agentuře FG Forrest za to, jak podporuje CoderDojo, vážíme si toho.

Autor: Petr Lhotský