Jako všechny ostatní organizace, které nabízejí volnočasové aktivity pro děti, jsme i my museli dočasně pozastavit setkávání našich ninidžů ve školách a knihovnách. Neznamená to ale, že jsme dali nohy nahoru a čekáme, co bude! Po rychlém rozkoukání se kluby schází distančně a naší dobrovolníci se zapojují do boje s COVID- 19!

CoderDojo funguje dál online

I po zavření škol a knihoven pro děti z CoderDojo zábava nekončí! Většina klubů se rychle přizpůsobila nové realitě a spustila online setkávání klubů na rozlišných komunikačních platformách. Někteří mentoři točí videa a posílají “úkoly” mejlem, jiní jedou online na živo, kluci z CoderDojo Ústí nad Labem  vytvořili platformu v rámci hry Minecraft, kde si pro nindži připravují výuku (třeba o Booleově algebře), plní úkoly i mají možnost společně budovat svůj „svět“.  Kromě učení je kladen důraz i na kamarádské popovídání, o které je velký zájem.

Dobrovolníci CoderDojo v boji s COVID 19

Pro naše mentory a šampiony je dobrovolničení opravdu srdeční záležitost. Proto se rychle zapojili do celonárodních aktivit v boji proti šíření nákazy koronavirem. Dobrovolníci z CoderDojo Úsov  a CoderDojo Ústí nad Labem ze Severočeské vědecké knihovny se pustili do šití a distribuování roušek, jiní se zapojili do výzvy “Tiskne celé Česko” .Na 3D tiskárnách ve svých firmách tisknou mentoři z CoderDojo Brno ve firmě Nemasoft s.r.o. a Konica Minolta, či knihovnách ochranné štíty pro zdravotníky.

Na video z výroby v Masarykově knihovně ve Vsetíně se můžete podívat zde.

Další zapojili své počítače a dávají k dispozici výpočetní výkony svých PC k hledání vakcíny skrz Folding@home.

Jedeme dál

I v karanténě se snažíme hledat nové dobrovolníky, kteří by si založili svůj vlastní klub, či partnery, kteří by nám pomohli tento projekt vylepšovat. V současnosti dojednáváme pokračování nebo nové partnerství s firmou IBM Česká republika, JetBrains a Amazon!

Chtěli byste se k nám také přidat? Napište na kontakt.cz@coderdojo.com