Olomouc – Celosvětové hnutí klubů programování CoderDojo oslaví v České republice své druhé narozeniny. Na olomouckou Vyšší odbornou školu a Střední průmyslovou školu elektrotechnickou přijede už tuto sobotu přes 100 účastníků ze všech koutů republiky na akci DojoCon – Olomouc 2019, aby zde nasbírali nové zážitky a dovednosti. Připraven pro ně bude bohatý program ve formě workshopů týkajících se bezpečnosti na internetu, grafiky, hardwaru či virtuální reality. Na řadu přijde i diskuze o moderním IT vzdělávání mládeže.

K oslavám se připojí také ambasador projektu CoderDojo v České republice, europoslanec Luděk Niedermayer, který vzpomíná na začátky celého projektu: „Před pár lety, když jsme si pohrávali s myšlenkou založit CoderDojo u nás, jsme si nebyli jistí, jestli síť klubů programování založená na dobrovolnictví a bez dotací či jiných financí v našich podmínkách může vzniknout. Věřil jsem tomu, ale jistý jsem si nebyl. Uplynuly jen dva roky, v České republice funguje 11 klubů a dnes pořádáme již druhé velké setkání komunity CoderDojo. Tentokrát s podporou mnoha skvělých organizací a firem, které se rozhodly tento projekt podpořit.“

„CoderDojo alespoň trochu může pomoci s problémem nedostatku programátorů v Evropě a se zmenšením rizika zaostávání Evropy v této oblasti. Kroužek programování může děti přivést k této profesi, a hlavně je připraví na budoucnost, kdy hlubší kompetence ve výpočetní technice bude garancí dobrého uplatnění na pracovním trhu,“ říká o přínosech CoderDojo europoslanec Luděk Niedermayer.

Pořádání DojoConu by nebylo možné bez partnerů, kteří podporují IT gramotnost. Těmi jsou pro tento rok RPshop.cz, VOŠ a SPŠE Olomouc, Digikoalice, E-Bezpečí, Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR a Evropská lidová strana.

„RPishop.cz není jen e-shop s elektronikou. Zajímáme se o to, co se děje ve světě elektroniky, a proto je naší vizí podporovat talentované děti a nadšené malé bastlíře, kteří se pak třeba právě díky CoderDojo budou v životě živit tím, co je baví, ale k čemu by se bez CoderDojo nejspíš nedostaly“ vysvětluje Magdaléna Křepelová z firmy RPshop.cz „Vyhledávání talentovaných žáků na základních školách je jednou z našich aktivit, díky které se nám daří nalákat děti pro další studium technických oborů. Do našeho portfolia patří volnočasové aktivity zaměřené na Micro:bit, elektrotechniku, automatizaci, soutěže pro děti a mládež zajímající se o mikrořadiče, programování či tvorbu webu. Společným úsilím našich pedagogů, učitelů ze ZŠ a rodičů je nalézt pro jejich děti vhodný směr dalšího studia, ve kterém dojde k rozvoji a podpoře jejich nadání a talentu,“ dodává ke DojoConu ředitel VOŠ a SPŠE, Ing. Josef Kolář.

Na akci dorazí přes 50 mladých programátorů a programátorek, které doplní dobrovolníci z různých IT profesí, kteří se zajímají o IT vzdělávání dětí. Na závěr celého programu se mohou účastníci těšit na komentovanou prohlídku Olomouce. Celá akce bude probíhat od 10 do 17 hodin.

O Projektu

CoderDojo vzniklo v roce 2011 v Irsku a díky velké poptávce a jednoduchému kontextu s k dnešnímu dni rozšířilo na všechny světové kontinenty, kde nyní existuje 1519 klubů v 83 zemích světa. Lekce jsou pro mladé lidi vždy zdarma a fungují na základě dobrovolnické práce tzv. šampionů, kteří zabezpečují organizaci, a mentorů, kteří mají technické schopnosti a učí děti programovat. Celosvětová setkání účastníků Dojo probíhají například i na půdě Evropského parlamentu. V České republice CoderDojo působí v Brně, Mostě, Českých Budějovicích, Frýdku-Místku, Ostravě, Náchodě, Olomouci, Ústí nad Labem a dva kluby jsou také v Praze. Kluby mohou fungovat díky spolupráci se školami, knihovnami, i privátními společnostmi, které klubům poskytují bezplatné prostory a ochotě dobrovolníků, kteří děti učí a starají se o chod klubu. Nad projektem převzal záštitu europoslanec a bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer.

Kontakty pro novináře:

Ambasador projektu: Luděk Niedermayer (602 235 001)

Koordinátorky CoderDojo Česká republika: Lucie Leišová (774 998 590)

Tereza Hager (607 079 802)

 

Spojte se s námi

Email: kontakt.cz@coderdojo.com

Web: www.coderdojocesko.cz

Facebook: www.facebook.com/CoderDojoCZ

Twitter: www.twitter.com/CoderDojoCZ