Naučme děti kódovat: celosvětové CoderDojo odstartovalo v České republice

Praha – Kdo se chce naučit programování, robotiku a ovládání jiných technologií, bude potřebovat hodně peněz? Tak to rozhodně neplatí. Právě dnes bylo v Praze oficiálně představeno celosvětové hnutí bezplatných klubů programování, tzv. CoderDojo. Projekt pro mladé lidi ve věku 7 až 17 let vedené dobrovolníky přivedl do Česka europoslanec a bývalý viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer. Cílem je propojit lidi, kteří už programovat umí, s těmi, kteří se to teprve naučit chtějí. První hodinu si děti vyzkoušely v prostorách firmy Microsoft.

„Informační technologie mají nezastupitelnou roli v našem pracovním i soukromém životě. Být pouhým uživatelem pomalu přestává stačit. Přitom pro mladou generaci je snadné a dnes i přirozené v této oblasti znalosti a dovednosti získat. Proto pro mne dává projekt CoderDojo v České republice velký smysl. Nejde nám o granty, sponzory a velké peníze. Vydáváme se přesně opačnou cestou,“ vysvětluje Luděk Niedermayer.

                                                                       

Česká republika se tím přidala k 64 zemím světa, kde bezplatné kluby výpočetní techniky fungují. CoderDojo vzniklo i jako reakce na odhad Evropské komise, podle které bude v roce 2020 chybět v Evropě až 800 tisíc IT profesionálů. Zázemí první hodině poskytla firma Microsoft, která s mladými sama dlouhodobě pracuje na rozvíjení digitálních dovedností. Mezi hosty byli i studenti Studentského trenérského centra organizovaného Microsoftem, jedni z prvních dobrovolníků, kteří budou kurzy CoderDojo vést. „Microsoft podporuje digitální vzdělanost a výuku programování celou řadou aktivit. Naším vlajkovým projektem je Akademie programování, jež seznamuje se základy kódování hravou formou žáky základních a studenty středních škol. Ti se naučí během desetihodinového kurzu např. naprogramovat vlastní počítačovou hru nebo rozhýbat pomocí kódu Lego robota,“ vysvětluje Lenka Čábelová, manažerka komunikace společnosti Microsoft Česká republika a Slovensko. „Microsoft podpoří Coder Dojo školením prvních dobrovolníků, kterým zároveň poskytne výukové materiály Akademie programování, Věřím, že se nám společně podaří vychovat další nadějné programátory,“ dodává Lenka Čábelová z Microsoftu.

Po úvodním seznámení s projektem začne cesta k vzniku prvních klubů CoderDojo po celé České republice. Kluby jsou založeny na práci dobrovolníků – tzv. šampionů a mentorů, kteří budou kluby organizovat a děti učit. Své „dojo“ (klub) si může založit prakticky každý. Stačí se zaregistrovat na stránkách www.coderdojo.com a stát se součástí celosvětové komunity počítačových nadšenců, kteří mezi sebou vzájemně sdílí zkušenosti i výukové materiály. S praktickými informacemi rádi pomohou i čeští koordinátoři.                                                                                                                

„Pevně věřím, že se u nás najde mnoho zapálených IT nadšenců i lidí v obcích, městech a školách, kteří si uvědomují, že znalost IT není jen o Facebooku a hraní počítačových her a budou chtít založení klubů podpořit a věnovat mu svůj volný čas a energii k zábavnému a vzájemnému rozvíjení svých znalostí. Díky tomu navíc navážou kontakty s lidmi po celém světě, v čemž jim chceme pomáhat,“ dodal po skončení akce europoslanec Luděk Niedermayer.

Kdo by měl zájem stát se součástí CoderDojo komunity, ať navštíví www.coderdojocesko.cz. Tam se také dočte o vznikajících klubech a naší podpoře.