Praha – Během srpna vznikl v České republice již 10. CoderDojo klub. S každým založeným klubem se tedy rozrůstá komunita nejen dětí, které se bezplatně učí programovat, ale také ochotných dobrovolníků, kteří ve svém volném čase dohlíží na chod klubů nebo děti přímo vyučují. Mimo zakládání klubů se CoderDojo zároveň snaží navazovat kontakty a spolupráci s firmami či společnostmi v oblasti IT, které by mohly pomoci klubům se dál rozvíjet, a tím přinášet dětem co nejlepší možné vzdělání. Jednou z takovýchto firem je RPishop.cz, na jehož webu najdete spoustu vychytávek, které Vám usnadní programování: počínaje minipočítačem Raspberry Pi a velkým množstvím příslušenství k němu, přes programovatelné roboty či kompletní výukové sety kromě Raspberry Pi i pro Arduino či BBC Micro:bit.

Z nově vzniklé spolupráce má velkou radost i ambasador programu CoderDojo v České republice, europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09): „Velmi si vážím toho, že se v dnešní době najdou společnosti, které pomáhají dobrovolnickým projektům, jakým je i CoderDojo, a tím podporují rozvoj občanské společnosti. I když projekt CoderDojo stojí na dobrovolnictví, podporu od firem, která je v zahraničí běžná, velmi vítám. Otevírá to cestu nejen k pořízení IT vybavení za lepších podmínek, ale třeba k pořádání akcí pro dobrovolníky, které posílí českou CoderDojo komunitu. CoderDojo totiž není jen o programování, ale hlavně o komunitě lidí, kteří si nechtějí nechat svoje znalosti pro sebe a uvědomují si důležitost IT vzdělání u mladší populace.“

RPishop.cz nyní poskytuje slevu všem členům komunity CoderDojo v České republice, do budoucna plánuje založit svůj vlastní klub v Českých Budějovicích a podílet se na organizaci druhého ročníku konference CoderDojo Con.

„Naše vize do budoucna je právě směřování e-shopu výukovým směrem, chceme poskytovat našim zákazníkům i různé návody na projekty, zaměřit se více na robotiku a podporovat děti v kódování. Když jsme se dozvěděli, že CoderDojo působí i v České republice, neváhali jsme a nabídli svoji podporu,“ říká k nově vzniklé spolupráci Magdaléna Křepelová, manažerka marketingu a inovací z RPishop.cz.

Europoslanec Luděk Niedermayer k tomu dodává: „CoderDojo funguje na dobrovolné bázi a po celém světě platí pravidlo, že děti ani jejich rodiče za lekce nikdy neplatí. Podpora ze strany firem či jednotlivců ale pomáhá klubům dělat aktivity, které by jinak nebyly možné. Moc si vážím toho, že se na nás firma RPishop.cz sama obrátila a spolupráci nabídla. Třeba se stane inspirativním příkladem i pro jiné podporovatele a pomůže nám v dalším rozvoji CoderDojo komunity či jednotlivých klubů. “

O CoderDojo

CoderDojo vzniklo v roce 2011 v Irsku a díky velké poptávce a jednoduchému kontextu s k dnešnímu dni rozšířilo na všechny světové kontinenty, kde nyní existuje přes 1600 klubů. Lekce jsou pro mladé lidi vždy zdarma a fungují na základě dobrovolnické práce tzv. šampionů, kteří zabezpečují organizaci, a mentorů, kteří mají technické schopnosti a učí děti programovat. Celosvětová setkání účastníků Dojo probíhají například i na půdě Evropského parlamentu. V České republice CoderDojo působí v Brně, Frýdku-Místku, Chomutově, Mostě, Náchodě, Olomouci, Ústí nad Labem, Úsově a dva kluby jsou také v Praze. Kluby mohou fungovat díky spolupráci se školami, knihovnami i privátními společnostmi, které klubům poskytují bezplatně prostory. Nad projektem převzal záštitu europoslanec a bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer a rozvoj komunity v naší zemi se snaží aktivně podporovat.

O RPishop.cz

RPishop je e-shop dlouhodobě působící na území České republiky a Slovenska. Je oficiální dodavatel počítačové techniky Raspberry Pi pro Českou republiku a Slovensko, oficiální distributor BBC micro:bit a produktů Waveshare. Snaží se o podporu digitálních kompetencí u dětí, podporuje kreativní učení a učení hrou ať už pomocí minipočítačů či pomocí interaktivní robotiky. Kromě toho podporuje i soutěže v kódování nebo Game Jamy a je hrdým partnerem CoderDojo Česká republika.

Kontakty

CoderDojo Česká republika E-mail: kontakt.cz@coderdojo.com

Zodpovědná osoba: Lucie Leišová (mobil: + 420 774 998 590)

Tereza Hager (mobil: +420 607 079 802)

RPishop.cz E-mail: obchod@rpishop.cz

Zodpovědná osoba: Michal Prenner

Spojte se s námi Web: www.coderdojocesko.cz
Web: www.rpishop.cz
Facebook: www.facebook.com/CoderDojoCZ
Facebook: www.facebook.com/rpishop.cz/
Twitter: www.twitter.com/CoderDojoCZ
Twitter: www.twitter.com/rpishop_cz