Ve středu 17. října Coderdojo pořádalo již 6. ročník EUDojo v Evropském parlamentu v Bruselu. Tato akce byla spolupořádaná CoderDojo, europoslancem Seánem Kellym a skupinou ELS a navštívili ji europoslanci z více jak deseti evropských zemí (včetně ambasadora CoderDojo Česká republika europoslance Luďka Niedermayera (pozn.překladatele)). Dobrovolníci, šampioni a rodiče z devíti zemí Evropy se akce zúčastnili spolu se čtyřiceti mladými programátory a programátorkami.

Tito mladí lidé přicestovali do EP z Itálie, Spojeného království, Bulharska, České republiky, Moldávie, Rumunska, Belgie, Španělska, Portugalska a Irska, aby ukázali své programovací a technické schopnosti. Děti odprezentovaly své technologické projekty europoslancům a sponzorům a také ukázaly europoslancům, jak napsat první řádek kódu. Irský europoslanec Seán Kelly uvedl celý happening a mluvil o tom, jak je pyšný, že může spolupracovat s CoderDojo na tak výjimečné akci. Během programovací části setkání mladí programátoři učili europoslance, jak vytvořit jednoduchou hru ve Scratchi a ukázali jim, jak vytvořit webovou stránku s pomocí HTML a CSS. Účastníci se také naučili, jak programovat micro:bity, což vytvořilo fantastický rozruch mezi europoslanci.

Europoslanci nadšeni kodovacími/IT projekty

Mladí členové CoderDojo skvěle využili příležitosti ukázat své projekty, na kterých pracují ve svých Dojos politikům a sponzorům. Nadežda z Dojo z bulharské Sofie ukázala hru ve Scratchi, kterou vytvořila proto, aby si hráči mohli vyzkoušet svůj postřeh. Inspiraci čerpala z RiverCrossing Puzzles . Lucia a Caragh z Dojo z irského města Waterford představily dva odlišné projekty. Lucia ukázala Pianopal – projekt, který vytvořila, aby pomohla lidem se naučit hrát na piano. Caragh poté ukázala svůj projekt „Jak udělat svět lepším místem“, který je o malých věcech, které dělají svět lepším. Edward z Dojo z britského města Harrogate představil svůj projekt na šifrování a dešifrování složek v C++.

Inovátoři budoucnosti

Člen kabinetu Evropské komise Manuel Mateo Goyet mluvil o důležitosti digitálních schopností a vyzdvihl důležitost podporování zapojení mladých dívek. Řekl, že byl velice potěšen tím, že viděl na EUDojo stejně dívek jako chlapců a že se těší, až ukáže fotografie z akce své dceři, aby ji v programování také podpořil.

Dávejme mladým lidem prostor k tomu, aby se stali vynálezci

Giustina Mizzoni, výkonná ředitelka z mezinárodního CoderDojo doufá, že tato akce přitáhne další organizace a veřejnou správu k tomu, aby investovala do technologických schopností mladých lidí. „Jsme nadšení, že můžeme spolupořádat EUDojo, jednu z nejdůležitějších akcí v rámce CodeWeeku , a to již 6. rokem. Tato akce se mohla uskutečnit díky naším partnerům Liberty Global , SAPu a týmu europoslance Seána Kellyho. Na letošní akci chceme vyzdvihnout práci knihoven a jejich nedocenitelné zapojení do hnutí CoderDojo.“

„Dnes, stejně jako vždy, jsem byla neuvěřitelně překvapená z projektů mladých lidí. Všechny tyto projekty měly jednu věc společnou – byly vytvořeny díky kreativitě. Učit se kódování dává mladým lidem možnost se vyjádřit a vylepšit své schopnosti. Doufám, že jedním z výsledků dnešního dne bude to, že se více knihoven inspiruje k tomu, aby se zapojily do CoderDojo a daly k dispozici svůj prostor mladým lidem z jejich komunity, aby mohly kódovat, vytvářet a učit se o technologiích,„ dodadala Giustina.

Přeloženo z anglického originálu