CoderDojo – to je celosvětová komunita dětí a mladistvých se stejným, a to obrovským zájmem o informační technologie. Tento obor je celosvětovým trendem, jenž se významně rozšiřuje i do dalších odvětví, ať už se jedná o zdravotnictví, zemědělství, průmysl či dopravu. Denně přicházejí nové nápady, vznikají start-upy, a ve využívání nových technologií tak lidé postupují opravdu mílovými kroky, vždyť se jen stačí podívat kolem sebe. Ale především ty dobré nápady jsou velmi důležité. Plná skvělých nápadů a inspirace byla také významná mezinárodní událost Coolest Projects 2019 pořádaná iniciativou CoderDojo a nadací Raspberry Pi Foundation, na kterou se začátkem května vypravilo 6 dětí z klubu CoderDojo Náchod.

Děti strávily v Dublinu, kde se akce konala, společně s Petrem Lhotským (jejich mentorem) a Kristýnou Hajdovou (mentorkou z Frýdku-Místku) celkem 3 dny. První den byl ve znamení průzkumu hlavního města Irska a nejen jeho historie. Podívali se tak např. do parku St Stephen’s Green uprostřed centra města, do národních muzeí archeologie a přírodní historie nebo na hrad Dublin Castle. Celodenní procházka byla zakončena nalezením cesty k pláži vzdálené jen pár set metrů od ubytování, na níž strávili chvíli před celovečerní přípravou svých projektů k prezentování.
A další den to konečně vypuklo. Od pořadatelů akce dostali kartičky, trička a zejména lavici k předvádění projektů v jazycích HTML, CSS, JavaScript i C# a šlo se na to. Nejstarší z dětských účastníků výpravy, Jakub Syrovátka, dokonce nečekaně dostal příležitost nést vlajku za celou Českou republiku při slavnostním zahájení akce. Po odprezentování vlastních projektů děti využily celý zbytek dne až do vyhlášení k poznávání nových zajímavých věcí a projektů od dětí z celé Evropy. Ty byly rozděleny do kategorií weby, hardware, vizuální programování, 3D design a animace, mobilní aplikace, hry a pokročilé programování, v každé z těchto kategorií pak byla radost sledovat, co všechno děti pod vedením svých mentorů dokážou vytvořit. Přímo v hlavním sále probíhaly přednášky s ukázkami od youtuberů věnujících se programování, po celý den byla možnost zúčastnit se zápasů robotů nebo vyzkoušet si hry na počítačích z minulého století, zkrátka byl to pro všechny nezapomenutelný den plný nových zkušeností. V podvečer došlo k slavnostnímu vyhlášení vítězů a k předání dárků od pořadatelů.

Poslední den navštívila česká výprava galerii umění i obchody s dárky či suvenýry a poté už zpátky do České republiky. Neskutečně rychle to uteklo. Proto doufáme, že nešlo o poslední příležitost navštívit tak významnou mezinárodní akci, a mockrát děkujeme za možnost se jí vůbec zúčastnit.

Autor: Petr Lhotský

Kategorie: Akce