Již od roku 2012 se jednou za rok v irském Dublinu koná mezinárodní konference Coolest Projects. Loni se V minulých letech se této konference zúčastnili ninjové z Coder Dojo Náchod, kteří se podívali přímo do Irska a v loňském roce svůj projekt zapojili do prvního online ročníku konference také ninjové z CoderDojo Olomouc s projektem FNAF 1 REMAKE.  Také letošní ročník proběhne kvůli pandemii koronaviru celý v online prostoru.

Do přehlídky projektů se mohou zapojit zdarma děti a mladí lidé do 18 let, kdekoli na světě. Stačí mít pouze nápad a techniku, která jej uvede v život. Jsou podporovány všechny typy projektů a všechny úrovně dovedností, od začátečníků po pokročilé, a nezáleží na tom, zda je projekt nedokončenou prací, prototypem nebo hotovým produktem – vše je vítáno!

Pro inspiraci se podívejte na projekty z předchozího ročníku.

Kategorie projektů

Projekty mohou být různé, ať už jde o animaci, web, hru, aplikaci, robota nebo cokoli jiného a lze je zaregistrovat v následujících kategoriích:

  • Scratch  – cokoli vytvořené v blokovém programovacím jazyce jako Scratch.  
  • Webové stránky – na libovolné téma, ať už se jedná o informativní stránku nebo interaktivní aplikaci. Stránka musí být vytvořena pomocí HTML a CSS, může ale obsahovat i nějaký programovací jazyk jako např. Javascript.
  • Hry – jakákoliv  hra vytvořená v textovém programovacím jazyce, s jakoukoli technologií.
  • Mobilní aplikace – interaktivní aplikace, které pomáhají, informují nebo prostě jenom baví.
  • Hardware – roboti, stroje a různé hardwarové hacky. Zapojit můžete všechny projekty využívající Raspberry Pi, Arduino, Adafruit nebo cokoliv dalšího.
  • Pokročilé programování – kategorie pro projekty, které jsou tak super, že se dostaly na další level. Takový projekt je napsaný v pokročílém jazyce jako C++, pokročilém Pythonu nebo kombinuje dohromady více technologií, API nebo druhů hardware.

Více informací o kategoriích.

Proč se přihlíásit?

  1. Váš projekt bude zveřejněný na webu Coolest Projects, kde ho uvidí tisíce lidí.
  2. Zapojíte se do akce, které se účastní tisíce dětí z celého světa.
  3. Všichni, kdo se zapojí obdrží účastnický diplom.

Jak se přihlásit?

Projekt může přihlásit jednotlivec nebo tým (max. 5 lidí). Každý člověk či tým může přihlásit pouze jeden projekt a je potřeba jej představit v přibližně dvou minutovém videu, které musí být v angličtině (nebo česky s anglickými titulky). Na videu nemusíte být vidět, stačí, když bude vidět váš kód a výsledný projekt. Ve videu musí zaznít odpovědi na tyto otázky:

  1. Řekni nám o svém projektu. Proč sis vybral/a právě tento projekt?
  2. Narazil/a jsi při tvorbě projektu na něco obtížného a jak sis s tím poradil/a?
  3. Udělal/a bys na projektu něco jinak nebo něco přidal/a, kdybys měl/a víc času?

Pozor!  Všechny projekty vytvořené pomocí vizuálního programování (Scratch) musí být přihlášeny v kategorii Vizuální programování, i když se jedná o hru. Pro tyto projekty není potřeba natáčet video, stačí projekt nasdílet, vložit na něj odkaz a v poznámkách u projektu odpovědět na výše uvedené otázky. I tyto odpovědi musí být v angličtině.

Důležitá data:

1.3. 2021 – Otevření registrace.

14. 4. 2021 – Otevření galerie projektů, kde se na ně budou moct podívat lidé z celého světa

3. 5. 2021 do 11:00 – Uzávěrka pro přihlašování projektů.

8. 6. 2021 – Zveřejnění hodnocení projektů. Porota každý projekt oboduje a následně vybere ty, které se jí nejvíc líbily.

Nevíte jak začít? Zkuste jeden z pracovních listů, které vám pomohou si připravit koncept projektu. Nebo se podívejte na online workshop “Jak

Těšíme se na všechny úžasné nápady a projekty od mladých tvůrců!

Důležité odkazy:

  1. Nejčastější kladené otázky
  2. Návod na registraci (mladí lidé pod 13 budou potřebovat svolení rodičů)
  3. Online registrace

V případě doplňujících dotazů se neváhejte obrátit na organizátory na mejlu hello@coolestprojects.org, nebo na nás na mejlu kontakt.cz@coderdojo.com

Kategorie: Akce