I letos se několik českých Dojo, zúčastnilo Mission Zero – Astro Pi, kterou již několik let pořádá Raspberry Pi Foundation ve spolupráci s Evropskou vesmírnou agenturou (ESA). A i tento rok bude jejich kód vyslán do vesmíru na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS)!

Zatímco v minulém ročníku účastníci posílali do vesmíru textovou zprávu, letos naprogramovali obrázek, který bude přehrán na AstroPi počítači, umístěném na ISS. Tématem byla flora a fauna a kosmonauti se tak zanedlouho budou moci těšit z různých pejsků, žab, kačenek, kytiček i třeba kaktusu. Obrázek bude ve vesmíru vypadat trochu jinak než na počítačích účastníků. Pozadí obrázku totiž určí barevný a světelný senzor AstroPi na ISS. 

Programovat se mohlo v týmech až 4 dětí, nebo samostatně. Každý tým nebo jednotlivec měl k dispozici 30 sekund – právě tak dlouho mohl běžet na zařízení jeden kód. Bylo tedy možné zobrazit pouze jeden obrázek nebo využít čas na maximum a poslat jich do vesmíru najednou více. Uzávěrka pro odeslání kódů je v polovině března, poté se všechny kódy zkontrolují a zpracují a odešlou na ISS, kde je astronauti nahrají do počítače AstroPi. Přehrají se pak během měsíce května a v červnu všichni účastníci obdrží od ESA certifikát i se souřadnicemi, kde přesně se ISS nacházela, když se jejich obrázek na displeji počítače objevil.  

V loňském roce každý programoval jen na schůzkách svého klubu, letos se však někteří čeští ninjové přidali k dětem z Řecka, Itálie, Iráku, Nigérie, Keni a Jihoafrické republiky a vytvořili mezinárodní týmy. Všech asi 120 účastníků se pak společně setkalo na velké online akci, kde se v první části dozvěděli mnoho zajímavého o  jazycích a zvycích ostatních participujících zemí, ve druhé části se pak rozdělili do svých týmů, aby se lépe seznámili s ostatními členy z jiných zemí a také dali dohromady všechny kódy a obrázky, které si dopředu připravili. Pokud byste tuto aktivitu také chtěli vyzkoušet, tak neváhejte a programujte! Přihlášky jsou možné do 17.3. 2023 😊 

Kategorie: Akce