V sobotu 3. června 2023 se bezmála stovka účastníků z celého Česka sjela do Olomouce na velké setkání ninjů, mentorů a šampionů klubů CoderDojo Česká republika s názvem DojoCon. Své prostory, studenty, pedagogy i vybavení dětem poskytla již podruhé VOŠ a SPŠE Olomouc. 

Děti čekal opravdu nabitý program. Po přivítání a úvodním slovu ředitele školy Josefa Koláře a europoslance Luďka Niedermayera, který je ambasadorem projektu CoderDojo Česká republika, si mohli účastníci poslechnout cestu již odrostlých ninjů z CoderDojo Náchod – prvního českého klubu. 

Kluci z Náchoda už pracují na velmi pokročilých IT projektech a mají už i velmi jasnou představu, čemu by se chtěli věnovat v profesním životě. Zdeněk se například věnuje AI a detekci aut. Pokud tedy dostanete pokutu za rychlou jízdu na základě údajů z rychlostní kamery, na technologii se dost možná podílel právě Zdeněk z náchodského dojo. Ninjové při své prezentaci shrnuli přínosy CoderDojo. “CoderDojo byl pro mě hlavně takový startovní bod, který mi pomohl začít. Pak už je to na každém, jak se bude učit dál,” řekl jeden z ninjů. Zmínili také to, že kluby jsou zdarma. 

Následovalo společné focení a dopolední blok workshopů. Účastníci se vystřídali na workshopech o kyberbezpečnosti a programování her ve 3D v prostředí Ylands: EDU. V odpoledním bloku si každý z účastníků mohl vybrat dva z workshopů, které připravili studenti a pedagogové z VOŠ a SPŠE Olomouc a mentoři z klubů CoderDojo Břeclav a CoderDojo Olomouc. Děti si tak podle svých preferencí vyzkoušely tvorbu webových stránek, programování micro:bita, ale také pájení, 3D modelování, ochutnávku hackingu, práci s robotickým ramenem a pneumatickým panelem nebo otestovly svoje znalosti ajťácké angličtiny. “Bylo super, že jsme si na DojoConu mohli vyzkoušet různé nové věci a nakonec si i pohrát v Gaming Centru. Poprvé jsem třeba programovala a s micro:bitem. Udělali jsme teploměr a příště bych chtěla naprogramovat třeba krokoměr,” doplnila svůj zážitek z Olomouce Sofie z Prahy. 

Třešinkou na dortu byla společná návštěva OGC – Olomouc Gaming Center , kde se účastníci v rámci projektu Hrej zdravě dozvěděli něco o zásadách dodržování zdravého životního stylu při hraní her nebo práci na počítači a následně si mohli celé Gaming Centrum vyzkoušet na vlastní kůži. 

Všichni malí i velcí programátoři odjížděli domů nadšení, plní zážitků a další inspirace pro jejich vlastní IT cestu. Budeme se těšit zase za rok!

 
 
 
 
 
 
 
Kategorie: Akce