Už jste to slyšeli? Na globální mapě CoderDojo je v České republice první tečka! První registrovaný český CoderDojo klub bude od září na Vysoké škole ekonomické v Praze. Jeho CoderDojo šampionkou je paní Jana Tepperová, která nejprve na VŠE vystudovala obor Finance a účetnictví a nyní pracuje na Katedře veřejných financí jako odborná asistentka.

V následujícím rozhovoru nám prozradila, co ji na CoderDojo upoutalo a proč jej sama zakládá v České republice.

Jak jste se o CoderDojo dozvěděla, a co Vás na CoderDojo zaujalo?

Profesně mě s panem Luďkem Niedermayerem spojuje téma mezinárodního zdanění, sleduji proto jeho aktivity v tomto směru a všimla jsem si tak i jeho záštity nad CoderDojo v České republice.

Věřím v aktivní vzdělávání, ve smyslu „když se chceš něco naučit, tak to dělej, zajímej se o to, věnuj se tomu“. Zároveň vidím univerzitu jako otevřenou instituci, která má poskytnout co nejvíce příležitostí k podpoře takového vzdělávání, propojovat lidi napříč sektory, věkem i mezinárodně. Projekt CodorDojo do tohoto konceptu zapadá. Nejde jen o technické znalosti dětí, které přijdou. Učit se budou svým způsobem i mentoři, kteří se, věřím, najdou mezi našimi studenty, ať už současnými nebo bývalými. Podobné projekty poskytují prostor pro sdílení a diskusi a zároveň vedou k přijetí zodpovědnosti za vlastní vzdělávání. To mi přijde velmi důležité.

Mám dva syny, kterým je 7 a 10 let. Technika je přirozeně velmi zajímá a asi jako ve většině rodin vyjednáváme, kolik času můžou věnovat tabletu nebo počítači. Fascinuje mě, jak rychle a snadno se učí, nasávají všechno kolem sebe jak houby. Nejsou v tomto žádná výjimka. Vidím mezi jejich kamarády samé šikovné děti. Myslím, že by bylo fajn, trochu podpořit a nasměrovat ten jejich zájem o techniku a využít lehkosti, s jakou nové věci přijímají. Bavila jsem se s klukama o CodorDojo. Reakce byla krásná, prý „to je super, kdy tam můžeme začít chodit?“. Koukli jsme na seznam a zjistili, že zatím CoderDojo v Praze není. Po počátečním lehkém zklamání, jsme si řekli, že ho tedy možná budeme muset založit.

Rozhodla jste se stát se součástí CoderDojo komunity. Jakým způsobem se plánujete zapojit, a jaké máte cíle?

Na Vysoké škole ekonomické bych chtěla projekt podpořit organizačně a dát dohromady tým lidí, které tato myšlenka zaujme a kteří tomu budou ochotni věnovat něco ze svého času. V rámci CoderDojo jsem tedy založila CoderDojo na VŠE a s potěšením, ale zároveň s pocitem závazku, jsem na celosvětovou mapu CoderDojo přidala zatím první špendlík na Českou republiku. Dalším krokem je tedy najít stabilní tým mentorů, se kterými naplánujeme jednotlivá setkání. V ideálním případě otevřeme CoderDojo na VŠE v září nebo v říjnu tohoto roku. Mám ráda, když něco nového vzniká, a těším se, jaké zajímavé lidi díky tomuto projektu potkám.

Měla jste možnost navštívit lekci CoderDojo v Dánsku. Jak tam CoderDojo funguje, a co se Vám na lekci líbilo?

Momentálně jsem několik měsíců na Kodaňské univerzitě. Univerzita organizuje vlastní CoderDojo kousek od mé kanceláře, šanci podívat se na CoderDojo v praxi jsem si tedy nemohla nechat ujít. V plně vybavené počítačové učebně se sešlo dvacet dětí ve věku asi 10 až 15 let. Po příchodu každý automaticky zasedl k počítači, přihlásil se a začal pracovat. Většina dětí už měla rozdělané projekty z minulých setkání. Mezi dětmi procházeli tři mentoři, kteří s nimi jejich projekty diskutovali a posouvali je dál. Každé CodorDojo funguje trochu jinak. Tady si velmi chválili zázemí plně vybavené počítačové učebny, jinde je třeba nosit vlastní notebook. Náplň jednotlivých dojo pak závisí na konkrétní skupině mentorů. Atmosféra byla úžasná. Všichni byli v pohodě, usměvaví, připraveni pomoci. Filozofie CoderDojo, která v manuálu pro mentory zdůrazňuje „hlavně buď cool“, se v Kodaňském dojo rozhodně naplňuje. Pokud by se takovou atmosféru pro učení povedlo vytvořit i u nás, bylo by to skvělé.

V Kodani se jim podařilo projekt posunout ještě o kousek dál. Pro děti, které projdou přes CoderDojo a zajímají se o další programování, organizují Coder Academy, která funguje na stejném dobrovolnickém principu a je také každému dostupná zdarma.

Ještě mě zaujalo, že z těch dvaceti dětí byla jen jedna slečna. To je ale zas už trochu jiné téma, na které reagují další IT komunity.

Toto Dojo je bude otevřené všem zájemcům ve věku od 7 – 17 let a již je možné se šampionce hlásit. Stále, ale hledáme zapálené mentory, které budou budoucí „ninjy“ z VŠE učit. V obou případech můžete psát na prague.vse@coderdojo.com

Kategorie: Média