Jak jste již mohli zaznamenat na našem facebooku, nový CoderDojo klub se objevil v Mostě. Jeho šampiony a mentory zároveň jsou Vladimír Lekner a Petr Skuthan. Přinášíme Vám proto další rozhovor s těmito dvěma zakladateli CoderDojo klubu.

Vláďa je studentem 3. ročníku střední průmyslové školy v Mostě oboru síťový analytik, k počítačům a programování má tedy blízko a bere jako zálibu. Petr je studentem střední průmyslové školy v Chomutově a ve volném čase se aktivně věnuje fotbalu.

Oba dva tito mladí šampioni jsou od ledna 2017 studenty ve vzdělávacím programu Studentské trenérské centrum – Microsoft s.r.o. Jedná se program pro středoškolské studenty, kteří mají zájem zdokonalovat své znalosti v oblasti ICT a předávat je dál v rámci svých škol a širšího okolí. Účastníky STC spojuje zdravá ambice učit se novému a dělat věci nad rámec svých běžných povinností s cílem pomoci ostatním. 

                                                                           

Jak jste se o CoderDojo dozvěděli, a co Vás na CoderDojo zaujalo?

Vláďa se o CoderDojo dozvěděl právě díky Studentskému trenérskému centru, jelikož Microsoft se stal jedním z partnerů, kteří CoderDojo podporují. Proto byla právě studentům STC nabídnuta možnost otevření svého klubu ve vybraném městě a předávání nabitých zkušeností dále. Petr se o projektu dozvěděl od svého kamaráda ve Studentském trenérském centru. Zaujalo ho, jak hodiny Dojo probíhají. Není to jako ve škole, protože v CoderDojo se nezkouší a na úkolech se pracuje ve skupinách, všichni si navzájem pomáhají.

Dále se nám na projektu líbí možnost předat někomu, kdo se chce vzdělávat, své znalosti a zkušenosti, které jsme získali právě díky Studentskému trenérskému centru, práci na komunitních projektech, či ve škole. Je dobré se něco naučit a rozumět tomu, pro nás je ale ještě mnohem lepší takové znalosti předávat dál. Podporou a motivací nám jsou i lidé ze vzdělávacího týmu Microsoftu, kteří pro nás i například připravili školení a dali nám možnost nahlédnout do výukových videí. A také Tereza a Lucka z kanceláře pana poslance Niedermayera, které nám pomáhají se založením klubu a předávají nám jejich zkušenosti. Všichni víme, že každý začátek není lehký, proto si ceníme, že už z počátku jsme součástí tak skvělé komunity. 

Rozhodli jste se stát se součástí CoderDojo komunity. Jakým způsobem se plánujete zapojit, a jaké máte se svým Dojo cíle?

Jsme moc rádi za to, že se nám podařilo splnit takové naše 3 první cíle. A to, že výuku budeme organizovat společně – ve dvou se to přeci lépe táhne. Další cíl, který se nám podařilo splnit je jednání se školou, kde bude naše Dojo umístěno a v neposlední řadě oficiální registrace našeho klubu. Jsme pyšní na to, že právě my jsme 2. klub registrovaný v České republice a doufáme, že se do komunity CoderDojo připojí další lektoři a šampióni. A plány do budoucna? Je pro nás velmi důležité pro děti vytvořit příjemné prostředí, kde se naučí nové věci, budou spolupracovat se spolužáky i s lektory a kam se budou rádi vracet. I když je naše Dojo zatím plánováno pouze pro žáky 7.základní školy v Mostě, rádi bychom si zachovali otevřenost, která je v Dojo komunitě také důležitá. Proto se v žádném případě nechceme stranit spolupráce s lidmi, kteří by nám chtěli jakýmkoliv způsobem pomoci a pro případné zájemce jiných škol bychom také rádi hledali nějaké řešení. Mimo jiné bychom rádi do celé aktivity zapojili rodiče. Chceme, aby věděli, co jejich děti tvoří a na jakých projektech pracují, nejlépe alespoň některé rodiče zapojit i do výuky, nebo spoluorganizace našeho klubu.

Co byste poradili dalším, kteří by se chtěli do projektu CoderDojo zapojit, ale nejsou si jistí, jak na to?

Myslíme, že není čeho se obávat. Důležitá je motivace a pokud jste si jistí, že chcete své znalosti předávat dál, být členy skvělé komunity, poznat nové lidi a také načerpat nové zkušenosti rozhodně doporučujeme připojit se do naší komunity. Je třeba říci, že za CoderDojo je spousta skvělých lidí a partnerů, kteří vám pomohou. 

 

My děkujeme klukům za rozhovor a přejeme hodně štěstí. Facebook CoderDojo Most naleznete zde. Kontaktovat kluky můžete na mailu dojo.most@coderdojo.com

Kategorie: Média