Pokud pravidelně čtete články iListu nebo alespoň sledujete dění na naší škole sami, určitě víte, že o různé akce a přednášky zde není nouze. Věděli jste ale, že na Vysoké škole ekonomické (VŠE) se pravidelně konají tzv. CoderDojo kluby, kde se děti učí různým „ajťáckým“ dovednostem?

Mezi hlavní náplň těchto kurzů patří vytváření vlastních webových stránek, programování her a aplikací nebo také robotika. Účastníci kurzů si říkají „nindžové“ a s jejich mentory se schází každé úterý od 17 do 19 hodin v počítačové učebně na VŠE. Základním pravidlem pro hnutí CoderDojo je dobrovolnictví, a proto je výuka pro všechny děti zdarma.

Lidé, kteří se na programu klubů podílejí, se nazývají mentoři a šampioni. Šampioni mají na starost zejména organizaci a mentoři jsou lidé, kteří mají IT dovednosti a dokážou je předat dál jako třeba učitelé, specialisti nebo studenti. „Jednomu z našich mentorů je například jen 14 let. Když jsme klub založili, tak se sám přihlásil s tím, že by ho bavilo učit ostatní to, co už umí,“ říká Jana Tepperová, která je šampionkou klubu na VŠE. „V klubech v zahraničí, které působí již několik let, je běžné, že se ze starších nindžů postupně stanou mentoři a třeba i šampioni. Doufám, že se to podaří i u nás,“ dodává.

JEDNOMU Z MENTORŮ JE ČTRNÁCT LET

Pro vznik klubu je na začátku potřeba šampiona, který si najde schopné spolupracovníky a zajistí bezplatný prostor pro výuku. Nejčastějšími místy jsou knihovny, školy a soukromé firmy. Mentoři potom musí děti nejenom učit, ale být jim inspirací, aby je hodiny bavily a chtěly se zlepšovat ve svých dovednostech.

Podle paní Tepperové je o kluby CodeDojo velký zájem, a to zejména v menších městech. „V Praze klub „roste“ postupně. Letos máme 11 nindžů, kteří chodí pravidelně a dlouhodobě. Přeci jenom v Praze mají děti na výběr velké množství volnočasových aktivit.“ Ráda by viděla, jak děti rozvíjí své schopnosti a dostanou se na takovou úroveň, která jim umožní samostatně pracovat na svých programovacích projektech.

Zdroj: http://www.ilist.cz/clanky/deti-se-na-vse-uci-it-dovednostem-rikaji-si-nindzove

Kategorie: Média