Resumé: CoderDojo je mezinárodní hnutí bezplatných klubů programování pro děti (7 – 17 let). Vše je založeno na práci dobrovolníků, kteří se starají o chod klubů a vyučování dětí zábavnou formou. V České republice nyní existuje 13 klubů, které se schází na školách, knihovnách (Olomouc, Ústí nad Labem a Vsetín) i v soukromých firmách. Knihovny jsou skvělým místem pro CoderDojo kluby.

Klíčová slova: programování, dobrovolnictví, bezplatné aktivity pro děti, CoderDojo, IT

Lucie Leišová, Tereza Hager / CoderDojo Česká republika z.s

Hnutí CoderDojo vzniklo v roce 2011 v irském městě Cork, kde jeden technicky vzdělaný student „haknul“ iPod nano. Jeho spolužáky zajímalo, jak to udělal, a myšlenka bezplatných klubů programování byla na světě. Kluby měly takový ohlas, že se brzy začaly šířit dále do Evropy a v zápětí pak i do Severní Ameriky, Afriky a Asie. Nejnovější čísla ukazují, že na celém světě nyní funguje přes 1860 programovacích klubů ve více než 95 zemích.

Program CoderDojo je založen na dobrovolné práci takzvaných šampionů, organizátorů, kteří se starají o chod klubů, a mentorů, což jsou lidé, kteří mají programátorské dovednosti a mohou je předat dál. Tito dobrovolníci vyhledávají skupinky dětí (v „CoderDojo jazyce“ se jim říká nindžové) a učí je svým IT dovednostem – ať už je to vytváření webových stránek, programování vlastních her a aplikací, nebo třeba robotika. Obsah hodin se odvíjí od znalostí mentorů a zapálení dětí. Každý klub je tedy trochu jiný. Jejich činnost se nesoustřeďuje jen na programování, důraz je kladen i na komunikaci, prezentování, práci ve skupinkách a pomoc ostatním. CoderDojo je otevřeno všem dětem bez rozdílu. Všechny kluby musí být proto pro děti zcela zdarma, to je základní pravidlo hnutí CoderDojo.

CoderDojo v České republice

CoderDojo do České republiky přivedl v roce 2016 europoslanec Luděk Niedermayer, který se zároveň stal jeho ambasadorem. V současnosti je zapojeno 13 klubů (v jazyce CoderDojo se právě jim říká „dojo“), konkrétně v Praze (na Vysoké škole ekonomické a v Data4You), Mostě, Náchodě (Jazykové centrum Link a Základní škola Náchod), Ústí nad Labem, Frýdku-Místku, Olomouci, Brně, Úsově, Ostravě, Českých Budějovicích a Vsetíně. Navštěvuje je přes 150 dětí a s organizací pomáhá více než 25 dobrovolníků. Bezpečné a příjemné prostředí, kde se děti mohou učit, je pro vznik a fungování klubů rozhodující. V České republice se kluby scházejí na základních, vysokých i jazykových školách, v knihovnách a soukromých firmách. Někde se děti učí v učebnách IT, ale jinde jim stačí pár stolů, připojení na wifi a zásuvky. CoderDojo je komunita malých i velkých počítačových nadšenců, kteří jsou ochotni trávit svůj volný čas dobrovolnictvím a pomáhat tak budoucí generaci lépe pochopit, jak výpočetní technika pracuje.

CoderDojo v knihovnách

Hledání místa, kde by se členové klubů mohli bezplatně scházet, není vždy jednoduché. Proto je spolupráce se Svazem knihovníků a informačních pracovníků České republiky (SKIP ČR) pro hnutí velmi přínosná. Knihovny mohou klubům poskytnout nejen zázemí, ale třeba také dobrovolníky, kteří se fungování klubu ujmou. Díky různým dotačním programům také mohou pro kluby nakupovat speciální vybavení, jako jsou ozoboti nebo micro:biti. Dva kluby, olomoucký a ústecký, úspěšně v knihovnách fungují již druhým rokem. Olomoucký klub se schází ve Vědecké knihovně Olomouc a ústecký v Severočeské vědecké knihovně. Před několika měsíci jsme v komunitě přivítali další knihovnický klub – vsetínského Dojo, které se schází v Masarykově knihovně. Věříme, že spolupráce s knihovnami je přínosná jak pro CoderDojo, tak pro knihovny. Děti se díky navštěvování dojo s prostředím knihovny lépe sžijí a cítí se v něm dobře. To je pak může přimět využívat knihovnu i k jejímu původnímu účelu – půjčování a čtení knih.

Aktivity CoderDojo

Česká komunita je oproti jiným evropským ještě malá, ale i tak se snaží využívat všechny příležitosti, které se díky mezinárodnímu aspektu projektu nabízejí. A nejde jen o vyměnování zkušeností a výukových materiálů s kolegy z ciziny, ale české kluby se zúčastnily již i několika zahraničních zájezdů. Mezinárodní CoderDojo totiž pořádá každoroční konference, na které přijíždějí tisíce malých i velkých počítačových expertů. Na takovéto akce mezinárodní organizace poskytuje finanční příspěvky, díky nimž se v minulosti podívalo např. CoderDojo Frýdek Místek do Bruselu na akci EU Dojo, nebo CoderDojo Ústí nad Labem na konferenci do irského města Kilkenny. Nejnověji nás reprezentovalo CoderDojo Náchod na konferenci Coolest Project v irském Dublinu. Dobrovolníci mají také možnost zúčastnit se na pozvání europoslance Luďka Niedermayera poznávacího zájezdu do sídla Evropského parlamentu ve Štrasburku.

Ani v Česku se nechceme, co se pořádání konferencí týče, nechat zahanbit, již proběhy dvě velké celorepublikové akce, kterým jsme dali název DojoCon. V roce 2018 se DojoCon konal na Vysoké škole ekonomické v Praze. Do Prahy se sjely děti a dobrovolníci z celé České republiky, byly představeny projekty, na kterých děti pracovaly ve svých klubech, následoval společný programovací workshop a pedagogické školení pro dobrovolníky. Na závěr byla součástí akce i prohlídka Prahy, aby si účastníci mohli kromě nových technických znalostí odvézt i trochu historicko-kulturních poznatků. Letos jsme podobnou akci zopakovali na VOŠ a SPŠE v Olomouci, kde děti nejprve čekal workshop o bezpečnosti na internetu, následovaný workshopy o grafice, micro:bitu či virtuální realitě. Společné akce se nám velmi osvědčily, a proto je plánujeme i do budoucna. Tyto akce by se nemohly uskutečnit bez pomoci partnerů. CoderDojo dlouhodobě spolupracuje například s firmou Microsoft, Českou asociací manažerů informačních technologií, poskytovatelem webových služeb Active24 či RPishopem, internetovým obchodem prodávajícím počítačové vybavení. Jsme také členy uskupení Digikoalice.

Kontaktujte nás!

Pokud máte zájem o CoderDojo (ať už si chcete založit své vlastní „dojo“ nebo jinak pomoci naší komunitě), obraťte se na nás prostřednictvím mailu (kontakt.cz@coderdojo.com). Můžete nás také navštívit na webových stránkách www.coderdojocesko.cz. Rádi vás v naší programovací komunitě uvítáme a vysvětlíme, co vše je třeba pro úspěšnou činnost obstarat a připravit.

Zdroj: https://prazsky.denik.cz/zpravy_region/projekt-coderdojo-chce-deti-ucit-programovani-ma-setkani-v-praze-20180428.html

Kategorie: Média