Jak je již dobrým zvykem, ani letošní léto stálí členové klubu CoderDojo Náchod nepřišli o pravidelný příměstský tábor s nabitým týdenním programem. Jelikož byl tento tábor současně vyvrcholením pěti let strávených s dětmi poznáváním softwarových i hardwarových technologií, byl zcela výjimečný a organizačně nejnáročnější. Přinesl jim totiž jedinečnou příležitost navštívit ryze české, ale i nadnárodní firmy sídlící v Praze a působící v oblasti IT. Děti se tak podívaly, jak to v těchto firmách vypadá a chodí, a s řediteli, manažery i vývojáři probrali životní cyklus projektu, problematiku všeho, co se musí řešit, používané technologie a podobně. Tito zástupci firem nám věnovali čas zcela dobrovolně, o to více si toho ceníme.

Naše první kroky vedly do Ackee, agentury pro vývoj mobilních a webových aplikací. Tamní manažeři provedli děti moderními prostory a shrnuli životní cyklus, jímž si musí každý projekt projít. Vývojáři navázali představením konkrétních nejčastěji používaných front-end i back-end technologií. Došlo také na předvedení projektů, jež realizovali, jistě znáte třeba iVysílání, Voyo, Košík.cz nebo Dáme Jídlo. Ackee začínalo jako startup založený studenty ČVUT, dnes čítá 100 zaměstnanců v Praze i Berlíně a má za sebou přes 300 úspěšných projektů. Moc děkujeme za návštěvu!

Vzdělávací hru Ylands EDU s editorem, ve kterém lze vytvářet a programovat 3D světy pomocí vizuálního skriptování, členové poznali již v loňském roce. Při letošním táboře jsme ve spolupráci s Bohemia Interactive pokračovali, setkali se prezenčně v učebnách AbecedaPC, jíž také děkujeme za zapůjčení prostoru i technického vybavení, a vyzkoušeli si další, zcela nové možnosti této aplikace. Zapojit se do testování, i v návaznosti na „novou informatiku“, může každý a zdarma na webu Ylands EDU. Držíme palce a přejeme co největší zájem ze strany školských zařízení.

Lepší začátek druhého dne tábora bychom si ani nemohli přát, navštívili jsme Microsoft CZ, jednu z nejmodernějších poboček této společnosti na světě. Zde jsme si prohlédli zasedačky laděné do různých stylů i garáž s hudebními nástroji pro odreagování, která má příznačný význam – před 47 lety zakladatel Bill Gates začínal právě v garáži. Podívali jsme se mimo jiné do tematicky laděných hubů a střešního zázemí s parádním výhledem. Vděční jsme též za možnost vyzkoušet si nejnovější hardware, Surface a Xbox, a dozvědět se o aktivitách, jež Microsoft činí pro školství.

Podpory od internetové agentury FG Forrest si dlouhodobě vážíme. Náchodská pobočka je zázemím pro naše pravidelné schůzky, takže je logické, že členové chtěli navštívit také její pražskou centrálu. Ta nejen, že nám vyšla vstříc s ukázkou kanceláří a projektů, ale dala nám nahlédnout i pod pokličku vlastní virtuální/rozšířené reality More.is.More, ovšem i multimediálního zázemí. Mezi klienty FG Forrest patří třeba ČEZ, Moser, Kooperativa či Česká národní banka, na jejichž projekty jsme se podívali se samotným ředitelem, a dokonce došlo na dárečky, jež děti velmi ocenily.

Další zastávkou se stala organizace Paralelní Polis, jejíž misí je zejména poskytovat technologie a vzdělání, které lidé potřebují pro zapojení do nezávislé společnosti. Návštěva byla iniciována přímo jedním z účastníků, těší nás tedy, že nám vyšli vstříc a exkurze byla realizována. Účastníci si prošli všechny části, z nichž se Paralelní Polis skládá, coworking space Paper Hub, Institute of Cryptoanarchy, stream studio a Bitcoin Coffee. Jsme rádi za věnovaný čas i odpovědi na všechny zvídavé dotazy.

Třetí den tábora jsme zahájili v Riganti, které vyvíjí softwarová řešení na míru. Děti se dozvěděly o problematice analýzy projektu a o zakázkách realizovaných pro firemní zákazníky, jako jsou zejména výrobní a informační systémy. Velmi děkujeme, vzhledem k používané technologii .NET ukázky přesně korespondovaly s tématy probíranými během našich běžných a pravidelných schůzek. Riganti je také generálním partnerem Update Conference Prague, největší konference pro .NET vývojáře v Česku, a autorem frameworku DotVVM, jež rozhodně doporučujeme.

Společnost Siemens patří mezi největší technologické firmy v České republice. Je průkopníkem v oblasti Průmyslu 4.0 a Smart Cities, kde přináší komplexní digitální produkty nebo služby. A o to více si vážíme toho, že naše členy přivítali její zástupci, věnovali jim svůj čas a připravili si prezentaci o hardwarovém i softwarovém vývoji. Zajímavé bylo dozvědět se o vývoji pro IoT zařízení, jež se od toho softwarového, kterým se s členy zabýváme primárně, značně liší. Jde o zařízení pro průmyslovou i dopravní infrastrukturu, jež běžný člověk příliš nevnímá, i když jsou naprosto klíčová.

Pražskou část tábora jsme ve středu zakončili návštěvou Cleevio, agentury pro vývoj digitálních řešení, primárně webových nebo mobilních. Děti zaujaly nejen netradiční prostory ve vile na Rašínově nábřeží, jež doplňuje venkovní zahrada, ale také služby, jež jsou touto agenturou poskytovány. Děkujeme za provedení po prostorech a za prezentaci od Oldřicha Stejskala, Davida Zadražila, Matěje Šmída a Filipa Bednárika nastiňující podobu vývoje projektu a jeho front-end i back-end částí, věříme, že byla pro všechny vítanou a užitečnou inspirací pro budoucí kariéru vývojáře či projekťáka.

Náchodská část tábora ve zbylých dvou dnech přinesla vývoj herního projektu, vzniklého z nápadu jednoho člena. Nejprve bylo potřeba nastínit vizi finální podoby, rozdělit si úkoly a pak už se všichni pustili do programování. Starší členové pomáhali mladším, pro které šlo o příležitost poznávat další možnosti JavaScriptu. Mimo to jsme si shrnuli novinky ve světě IT a členové se pochlubili vlastními projekty, které vytvářejí ve volném čase, ať už jde o Unity, Raspberry PI či zkoušení JavaScriptových knihoven. Klobouk dolů, co dokáží vymyslet a vytvořit nad rámec jiných povinností.

Jak vyplynulo ze zpětné vazby dětí, věříme, že se jim tento velmi netradiční a unikátní ročník letního tábora líbil, že se dozvěděly spoustu nových a zajímavých informací a že tyto nové poznatky dále využijí. Ještě jednou děkujeme všem zmíněným firmám za jejich ochotu a těšíme se na další projekty, které členové díky poznatkům z CoderDojo naprogramují. Na jednom dlouhodobém pracují společně.

Autor: Petr Lhotský, šampion CoderDojo Náchod

Fotografie k nahlédnutí zde

Příspěvek Ackee o příměstském táboře na LinkedIn

Příspěvek FG Forrest o příměstském táboře na Facebooku

Příspěvek FG Forrest o příměstském táboře na LinkedIn

Příspěvek Riganti o příměstském táboře na Facebooku

Příspěvek Cleevio o příměstském táboře na LinkedIn