Letošní prázdniny přinesly další nezapomenutelný týden pro mladé programátory z klubu CoderDojo Náchod, kteří se opět společně sešli v Praze. Zde měli jedinečnou možnost nahlédnout do práce vývojářů, grafiků, akademických pracovníků, testerů, projektových manažerů i mnoha dalších rolí, a dozvědět se tak spoustu zajímavých informací přímo z praxe. Věříme, že návštěvy firem, společností a institucí působících v oboru IT přinesly dětem cenné dovednosti a zkušenosti, jež se jim budou hodit.

Jako první jsme navštívili renomovanou společnost Active 24, jednoho z největších českých poskytovatelů webhostingu. Nejdříve jsme měli příležitost prohlédnout si kanceláře a poslechnout si inspirativní informace o náplni práce IT specialistů. Pak jsme se vydali dokonce také do datacentra pod Žižkovskou věží, kde jsme nahlédli na tamní pokročilé technologie a vybavení zajišťující bezproblémový chod služeb. Děkujeme za ochotu a vstřícný přístup při celém perfektně zorganizovaném dni.

Druhou zastávkou bylo studio Universal Production Partners (UPP) specializující se na tvorbu vizuálních efektů a postprodukci videí. Tam nás seznámili s ohromujícími příklady jejich umělecké práce, ať už jde o spolupráci na některých z těch největších a nejznámějších filmů, televizní či reklamní tvorbu pro významné společnosti. Jsme vděční za nám věnovaný čas i za všechny odpovědi na zvídavé dotazy účastníků.

Další naše kroky vedly do vývojářského studia Make it Run, vyvíjejícího zejména B2B webové i mobilní aplikace či informační systémy. Je součástí komunikační agentury Near & Dear spojující profesionály napříč oborem. Našim členům byly představeny technologie a procesy aplikované při vývoji špičkových řešení na míru zákazníkům, nechyběly však ani tipy z oblasti projektového řízení či soutěž završující návštěvu.

Low-code řešení jsou v dnešní době neopomenutelnou metodou vývoje, proto jsme se vydali také do organizace NETWORG. Zaměřuje se na vývoj aplikací a služeb nad Power Platform a může se hrdě pyšnit výhrou v Microsoft Awards 2022 v kategorii General Manager Award. Vážíme si ukázek projektů a činností při provedení jejich prostory i náhledu do světa spolupráce se společností Microsoft od členů Microsoft MVP, odborníků v oboru. Rádi bychom jmenovitě poděkovali Janu Hájkovi, Tomáši Prokopovi a Martinu Koubíkovi za jejich věnovaný čas a znalosti, které dětem předali.

Schůzku jsme měli i ve společnosti STRV, která se zabývá vývojem mobilních a webových aplikací. Členy zaujaly nejen moderní karlínské kanceláře spolu s velkou střešní terasou, ale především představené projekty, používané technologie, UI/UX design a další aspekty tvořící filozofii této společnosti. Velice děkujeme za spolupráci i zajímavé informace o uplynulých i budoucích projektech, jež předčily očekávání.

Každý den se na světě produkuje několik mil. TB dat a firma DataBrothers, která nás vřele přivítala, patří k těm, jež klientům z řad firem pomáhají porozumět informacím obsaženým v těchto datech a využívat je co nejefektivněji. Byla pro nás připravena přednáška o zpracování a vytěžování dat a dále jsme se dozvěděli o nástroji Power BI využívaném pro komplexní datovou business analýzu, za což jsme opravdu vděční.

Účastníky přivítala také Fakulta informačních technologií ČVUT v Praze, jako první její Síťová multimediální laboratoř (SAGElab). Zde nás seznámili s možnostmi 3D digitalizace pomocí fotogrammetrie nebo technologiemi vizualizace na telestěně s rozlišením 9600×4320 pixelů. Nechyběly ani ukázky studentských i vědeckých projektů či nástin příležitostí pro spolupráci nejen během vysokoškolského studia.

Vzápětí pro nás nachystala inspirativní program také Laboratoř grafiky a herního designu (ggLab). Děti byly upoutány nejen šestimetrovou interaktivní zdí, na které si zahrály, ale především příklady her vytvořených při pravidelných akcích GameJam FIT. Jsme vděční za vyzkoušení si fascinujícího vybavení, dárečky a za informace stran studia na FIT ČVUT, jež bude pro mladé programátory jistě preferovanou volbou.

Další zastávkou byla organizace Make, jež stojí za výkonnou vizuální platformou pro automatizaci repetitivních úloh. Nejen, že nám byla představena historie společnosti a jednotlivá oddělení včetně náplní prací v nich, ale dokonce jsme dostali příležitost si tuto jejich unikátní službu vyzkoušet prostřednictvím poskytnutých licencí. Vážíme si této štědrosti a Make určitě využijeme při vývoji dalších aplikací nebo při výuce.

Náš letošní týdenní tábor v Praze uzavřelo herní studio SCS Software. To je vývojářem vysoce oceňovaných simulation games, jako je třeba Euro Truck Simulator 2. Po vyzkoušení si jejich simulátoru a předvedení prostor pro nás byl připraven i praktický workshop na téma QA testing, který je zajímavý a z hlediska herního vývoje naprosto neopomenutelný. Jsme rádi za čas, který nám věnovali, i za dáreček, herní licenci.

Týden v Praze nebyl pouze o práci, a tak si účastníci naplánovali několik večerních aktivit, jako byly motokáry, bowling, playzone anebo lasergame. Navíc jsme stihli také prezentace vlastních projektů, na kterých naši stálí členové intenzivně a týmově pracují. Srdečně děkujeme všem navštíveným firmám, společnostem a institucím za jejich ochotu a podporu, zvláštní poděkování patří firmě Saar Gummi Czech za sponzorský dar, díky kterému se celá tato pečlivě plánovaná akce mohla konat.

Autor: Petr Lhotský